33 otroliga ställen du måste besöka innan du dör. Jag kan knappt fatta att dessa ställen verkligen existerar!

Det finns så många platser på den här planeten som vi aldrig vetat om. Och vi skulle inte fått reda på dem heller om vi inte hittat dessa bilder på 33 olika platser i världen som man måste besöka innan man dör. Du kanske tror att de är tagna från tavlor eller direkt från en sci-fi film men det är de inte.

Salar De Uyuni, Bolivia
exi

Under regnperioden omvandlas världens största saltslätt till världens största spegel. Salar kom till när fler förhistoriska sjöar förenades till en. Saltslätten är så reflekterande att den används för att kalibrera satelliter.

Tianzi Mountains, Kina
exi1

Dessa berg är unika i sitt slag, de är långa och smala som inga andra berg i hela världen. De är så ovanliga att de användes i filmen “Avatar”. Bergen bildades under vatten för cirka 380 miljoner år sedan. Vattenflödet förstörde all sandsten som omgav bergen och lämnade de som motståndskraftiga stenpelare. Några av bergen når över 1219 meter över havet. exi2

Antarktis vaktposter, Finland
exi3

De här vaktposterna är egentligen stora träd som är totalt täckta av snö och is. Detta kan man se i Finland på vintern när temperaturen är mellan -40 – -15 grader Celsius.

Red Flute Caves, Kina
exi4

exi5

Den här grottan är 240 meter lång och den har varit den mest populära attraktionen i Guilin, Kina, i över 1200 år. De vackra stalaktiter, stalagmiter och pelare skapades i en vattenerosion. Idag framhävs de av lampor i alla olika färger som skapar en riktigt fantastisk miljö.

Skaftafell isgrotta, Island
exi6

Isgrottor är tillfälliga konstruktioner som formas vid glaciärers ände, där vatten smälter ett hål in i glaciären. Den hårt packade isen har väldigt få luftbubblor som absorberar alla färger förutom blå. Det är det som ger isen dess unika färg.

Anelope Canyon, Arizona, USA
exi7

exi8

Den här ravinen skapades för flera miljoner år sedan. Vatten strömmade här och grävde en djup och smal spricka ner i berget. Eftersom att det inte når ner så mycket ljus till ravinens botten tycks väggarna färgas i olika färger.

Vattenfallet Bigar, Rumänien
exi9

Lokalbefolkningen kallar det här vattenfallet för “the miracle from the Minis gorge”, miraklet från Minis ravin. Mossan som vattnet måste färdas över är 8 meter lång och det skapar ett av de mest vackra vattenfallen i hela världen.

Sjön av stjärnor, Vaado Island, Maldiverna
exi10

exi11

Under dagtid må stranden se helt normal ut men under natten väcks den till liv. Det som glimmar i vattnet kommer från marina mikrober som kallas för växtplankton. Den galax de målar över hela stranden och i vattnet är ingenting annat än häpnadsväckande.

Grand Prismatic Hot Spring, Wyoming, USA
exi12

Den varma källan i Wyoming är en av de största i USA. De livfulla färgerna i källan kommer från pigmenterade mikrober, som växer i områden där vattnet är rikt på mineraler.

Deadvlei, Namibia
exi13

exi14

Nej, bilderna ovan är inte foton av vackert målade tavlor. De är fotografier av den döda dalen, där träd står med en bakgrund av den absolut högsta sanddyn i världen. Vad som en gång var en lummig skog är idag död på grund av öknen.

Turquoise Ice, Lake Baikal, Ryssland
exi15

Lake Baikal är den största och äldsta sötvattensjön i hela världen. Under vintern fryser sjön och vattnet är så klart att du kan se nästan hela 40 meter under isen. Under mars månad orsakar både sol och frost sprickor i isen vilket resulterar i de turkosa isskärvorna som vi ser på bilderna.

Socotra, Jemen
exi16

exi17

exi18

En tredjedel av all växtlighet som växer på Socota Island hittar man bara på just den ön, det växer ingen annanstans. Ett av de mest bisarra träden heter “Dragon blood tree”, drakblodsträdet, och det liknar ett paraply.

Zhangye Danxia Landform, Gansu, Kina
exi19

De här färggranna klipporna är resultatet av röd sandsten och mineraler som fastställts över 24 miljoner år. Vind och regn har snidat de otroliga formerna i berget så det har blivit naturliga pelare, torn, raviner, dalar och vattenfall.

Kärlekens tunnel, Klevan, Ukraina
exi20

Den här tunneln har blivit skapad under de många år då tåg färdades genom den tre gånger om dagen, omgivna av dessa fantastiska trädformationerna. Nu körs det inte längre några tåg genom tunneln vilket har gjort den perfekt för romantiska promenader.

Glowworm Caves, Waitomo, Nya Zeeland
exi21

Tusentals och tusentals av små lysmaskar hänger i taket i den här grottan och avger ett luminiscent ljus. Tillsammans skapar de en scen som ser ut att ha blivit hämtad direkt från en science fiction-film.

Yuanyang County, Kina

exi22


exi23

De kinesiska jordbruksmetoder som används i Yuanyang County skapar ett landskap som är helt otroligt att se uppifrån.  De här risfälten hittar man på slänterna i Ailao Mountain där de olika nivåerna hjälper till att skapa plana ytor i ett annars ojämnt landskap.

Lake Hillier, Australien
exi24

exi25

Den rosa färgen som vattnet fått i den här sjön kommer från alger och bakterier i vattnet. Men trots den udda färgen har sjön inga negativa effekter på varken människorna eller djurlivet omkring.

Pamukkale Hot Springs, Turkiet
exi26

exi27

I flera miljoner år har de varma källorna i Pamukkale transformerat landskapet. Det ser ut som om att marken är täckt av snö och is men i verkligheten är det bikiniväder året om. Det vita man ser är i själva verket kalksten.

Caño Cristales River, Colombia
Caño Cristales - Los Ochos

exi29

På grund av de de många olika djur och växter som lever runt floden uppfattas den i olika färger medan man färdas i den. Här får man se floden i bland annat gult, grönt, blått, svart och rött. Stenarna i floden är cirka 1,2 miljarder år gamla och de människor som har haft turen att besöka floden säger att det är den vackraste floden i hela världen.

Patagonia Marble Caves, Chile
exi30

Dessa grottor har formats under tusentals år av vågor som slagit mot bergväggen. Det har lett till väggarnas släta struktur och virvlande mönster som speglar sjöns azurblå vatten.

Giant’s Causeway, Nordirland 
exi31

exi32

För ungefär 50 – 60 miljoner år sedan bröt en vulkan ut och lavan skapade denna platå. Efter att tiden gick svalnade lavan och den skapade delar som är så perfekta att de nästan ser artificiella ut.

Fly Geyser, Nevada
exi33

Fly Geyser skapades som en konsekvens att att en sjö borrades och lämnades oskyddad. Mineraler och alger började då stiga från gejsern och när de samlades skapades den här alien-liknande kullen.

Undervattensvattenfall, Mauritius
exi34

Starka havsströmmar drar ständigt ner sand från Mauritius stränder i avgrunden vilket skapar detta unika undervattensvattenfall.

Mount Roraima, Sydafrika
exi35

exi36

Det här berget är ett av de äldsta bergen som existerar på jorden. Det är daterat till cirka två miljarder år tillbaka i tiden, då marken lyfte högt över marken genom tektonisk aktivitet. Bergets sidor är helt lodräta och med flera vattenfall är det i princip omöjligt att klättra upp för berget.

Aogashima, Japan
exi37

Aogashima i Japan är en vulkanö som ligger 321 km från Tokyos kust. Det som gör ön ännu mer fantastisk, förutom det otroligt vackra landskapet, är att det faktiskt finns den liten vulkan i vulkanön.

Fingal’s Cave, Skottland
exi38

exi39

Precis som Giant’s Causeway har den här grottan blivit till av lava som svalnat och sprickbildningar i den, under flera miljoner år. Den tandade utsidan är ett verk som blivit till av naturens egna arkitektur.

Undervattensfloden, Cenote Angelita, Mexico
exi40

exi41

Under vattnet i Cenote Angelita gömmer sig en till flod. Floden består av mycket vätesulfat, som är mycket tyngre än vanligt saltvatten. När det sjunker till botten bildar det en egen flod. Alltså en undervattensflod.

Naica Mine, Mexico
exi42

exi43

Den här silvergruvan är täckt av kristaller som är 15,2 meter långa och 1,2 meter breda. De bildades när hydrotermiska vätskor steg från magmakammaren som finns under. Det här är något alla grottälskare måste se.

Hidden Beach, Mexico
exi44

Den här gömda stranden skapades av en explosion som militärer utförde i ett test i början av 1900-talet. Öarna som omger stranden ansågs vara en naturpark och den gömda stranden nås endast genom att simma igenom en 15 meter lång tunnel.

Lake Natron, Tanzania
exi45

Den här sjön har en salthalt som är otroligt hög. Saltälskande mikroorganismer frodas här och de producerar röda pigment som färgsätter vattnet. För andra djur är den här salthalten dödlig och man förkalkar (förvandlar till sten) efter ett dopp i det blå. Eller i det här fallet – ett dopp i det röda.

The eye of Africa, Mauritanien
exi46

Mitt i Saharaöknen finner man den här djupt urholkade “skålen” som har mätts till över 38 km i diameter. Den naturliga formationen är så fantastisk och imponerande att forskare under lång tid trodde att en asteroid hade slagit ned på platsen.

Högländerna, Island
exi47

exi48

De avskilda högländerna på Island har några av de vackraste naturscenerna i norra Hampshire. Glaciärerna, kratrarna, sjöarna och gejserna är helt utom denna värld, de får en att totalt tappa andan. Och när natten faller är det ännu mer spektakulärt. Området är nämligen ett av de bästa för att få bevittna norrsken.

Plitvice Lakes, Kroatien
exi49Plitvice Nationalpark är den största av sitt slag i Kroatien och den äldsta i Sydeuropa. I över tusen år har vatten strömmat över kalkstenen och skapat naturliga dammar och till slut vackra sjöar, grottor och vattenfall.

[EPSB]

[/EPSB]